Wednesday, August 26, 2009

LAMA TERSESAT, BARU JUMPA JALAN PULANG

Entah kenapa selepas membentangkan kertas kerja di INGRAW09, terasa seakan mendapat semangat baru untuk memperlajukan penyelidikan PhDku [Dulu bukan tak laju, cuma sengaja diperlahankan]. Mungkin begitulah rupanya apabila membentangkan kertas yang ada kaitan dnegan tesis kita. Lalu teringat lama dulu kata-kata Prof. supaya membentangkan kertas kerja. Tapi apa yang dibuat lain sekali. Walaupun banyak paper yang telah dibentangkan tetapi kebanyakannya tiada kaitan khusus kepada topik penyelidikan tesis saya. Paper yang dibentangkan entah apa-apa tajuknya. Yang seronok tu walaupun bentang tajuk paper yang terkandas, tiada siapapun menegur. Samada pensyarah mahupun penyelia. Oleh kerana tiada teguran, maka perkara itu terus dilakukan. Walau bagaimanapun selepas membentangkan paper di INGRAW tentang tajuk khusus kepada tesis, maka barulah terasa seperti berjumpa jalan pulang. Jika tidak terasa sesat, hilang entah di mana. Dalam tempoh sesat tu, dah berapa banyak paper kertas kerja yang telah dibentangkan. Dan berapa banyak artikel popular yang telah diterbitkan. Nanti sekejap lagi kita kira. Saya akan senaraikan satu persatu.
Jadi berdasarkan kepada perkara di atas, beberapa keputusan diambil iaitu :
1]. Tidak lagi akan membentangkan paper yang tiada kaitan dengan tesis [bermaksud paper sukuk di IDMAC 09 anjuran ISDEV merupakan paper akhir. Itupun kerana Dr Z minta. Jika tidak tak payahlah bentang kerana sukuk tiada kaitan dengan sistem penyampaian wakaf]
2]. Akan hanya membentangkan paper yang ada kaitan dengan topik tesis [bermakna akan membentangkan paper di Social Science Postgraduate National Seminar 2009 (SSPNS09) anjuran PPSK- berkaitan tajuk mutawalli]
3]. Kemungkinan tidak akan menghadiri International Seminar On Waqf Laws and Management 2009 anjuran IIUM Gombak kerana hendak beri tumpuan kepada tesis walaupun abstraknya telah diterima oleh pihak penganjur. Papernya masih belum siap dan sedang dibuat.
Mungkin keputusan yang diambil ini akan mempercepatkan fokus menghabiskan tesis. Apa komen anda ? [Dr Zahri Hamat kata bentang paper ada banyak kebaikannya walaupun ia tiada kaitan khusus dengan topik tesis kita].
[MSA : Entahlah, nanti senaraikan kertas kerja yang telah dibentangkan. Kita tengok ada kaitan atau tidak].

No comments: